top of page
  • Foto van schrijverRadja

10 redenen om een professionele trouwfotograaf in te huren


Ok, de nieuwste iPhone-camera's zijn verbazingwekkender dan ooit en er komen ook steeds meer betaalbare camera's op de markt. Het lijkt dus een goed idee om een goedkope fotograaf in te huren en geen professionele huwelijksfotograaf voor je trouwdag. Een goed trouwfotograaf kost al snel een pak meer dan een amateur of iemand uit de familie die 'ne goeie kodak' heeft.

Ikzelf als trouwfotograaf vind het uiteraard vanzelfsprekend dat een huwelijk best door een professionele huwelijksfotograaf in beeld wordt gebracht. Maar ik heb dan ook al meerdere horrorverhalen gehoord over koppeltjes die helemaal overstuur zijn nadat ze hun goedkope passieloze trouwfoto's ontvangen hebben. Of over hun gratis trouwfotograaf die de beelden verliest, belangrijke momenten mist, of gewoonweg belabberde kwaliteit afgeven.

Sta me toe om de 10 belangrijkste redenen te geven een professionele huwelijksfotograaf voor uw bruiloft te boeken.

 

10. Uw fotograferende vriend / oom / tante / nicht is uitgenodigd om jullie huwelijk te beleven en niet om de hele dag bezig te zijn met foto's.

9. Uw fotograferende vriend / oom / tante / nicht heeft eigenlijk geen idee hoe het echt is om een huwelijk te fotograferen.

Een goede camera hebben komt niet overeen met ervaring hebben. Ervaring in de tijdlijn van een huwelijk, het leiden van groepsfoto's, het inspelen op veranderende weersomstandigheden, problemen oplossen mbt belichting, personen kunnen poseren.. of gewoonweg de kunde te hebben om de belangrijkste dag van je leven te documenteren.

8. Een professionele trouwfotograaf garandeert geslaagde trouwfoto's.

Je hebt geïnvesteerd in een locatie, kledij, ringen, bloemist, traiteur, drukker, DJ enz.. Waarom zou je dan niet investeren om al dat moois deftig vast te leggen?

7. Een pro is de prijs waard die hij aanrekent.

Professionals gaan je niet te veel aanrekenen. Als hun prijskaartje zo hoog is, is dat omdat ze het waard zijn extra te betalen. Professionele huwelijksfotografen besteden veel tijd aan het bepalen van hun prijs. Er zijn veel factoren die een prijs kunnen beïnvloeden, waaronder: ervaring, opleiding, locatie, de tijd die nodig is om boekingen en gesprekken te organiseren, onderhoud website, voorbereidingen voor de grote dag, het fotograferen zelf, de nabewerking (duurt vaak 2 tot 3 maal langer dan het fotograferen zelf), de aflevering, follow-up, reiskosten, huurkosten, verzekeringen, facturatie en boekhouding, fotomateriaal, cursussen en workshops, belastingen...

Allemaal grote en kleine uitgaven die natuurlijk optellen. Wanneer je de prijzen van een professional vergelijkt met een amateur huwelijksfotograaf, dan is het begrijpelijk dat je de goedkopere oplossing kiest. Hou dus rekening met de redenen waarom professionele fotografie duur is. Maak daarna pas de afweging hoe belangrijk professionele trouwfoto's voor je zijn.

6. Een goede trouwfotograaf voegt meer aan je dag toe dan enkel mooie foto's.

Ze komen met professioneel apparatuur en met veel ervaring om efficiënt de gevoelige momenten vast te leggen op jullie emotionele en belangrijke dag. Ze weten wanneer ze assertief moeten zijn en wanneer ze zich onzichtbaar moeten opstellen. Jullie huwelijksfotograaf zal letterlijk de hele dag bij jullie zijn, dus het is wel belangrijk dat jullie elkaar aanvoelen, dezelfde humor hebben etc. Plus, echt goeie fotografen zijn kunstenaars! Ikzelf bekijk fotografie steeds als iets wat tussen kunst en techniek ligt. Hoe geweldig is het niet om een kunstenaar te hebben die zich de hele dag op jou richt? Hij weet hoe je het best op een foto staat, hij weet de aandacht af te leiden van je buikje en zorgt dat je straalt.

5. Jullie huwelijksfotograaf heeft back-up materiaal bij zich.

Wat als ze (effe op hout kloppen) hun camera laten vallen? Geen probleem! Ze hebben er nog eentje bij. Wat als je neefje zijn camera laat vallen? Dan eindig je met een trouwalbum vol met smartphone-foto's. Pro's hebben extra batterijen bij, extra lenzen en nog veel ander technisch fotomateriaal. Allemaal duur en ontworpen om jou dag perfect in beeld te brengen.

4. Fotografen bieden veel meer dan enkel wat foto's na uw huwelijk.

Fotografen doen eerst een nabewerking van al jullie foto's. Zorgen voor de correcte kleuren. Ze plakken niet gewoon een filter over je foto, elke goede fotograaf heeft zo zijn eigen manier om een foto te bewerken. Alle bewerkingen worden nauwkeurig gekozen, zoals de hoeveelheid grijswaarden, kleuren die lichtjes worden toegevoegd in schaduwen of net wat meer kleur in de lichtere delen van een foto. Subtiele bewerkingen, maar ze maken wel een heel duidelijk verschil op de uiteindelijke foto.

Professionals zorgen er voor dat jullie foto's kwalitatief worden afgedrukt, op duurzaam papier, met levensechte kleuren en met correcte instellingen. Ze hebben de juiste software en de beste leveranciers voor trouwalbums.

Is er een probleem met een foto, dan staan ze vast en zeker paraat om dit op te lossen. Zoek je een kwalitatieve vergroting op posterformaat, zij kennen de beste drukkers.

3. Een professioneel huwelijksfotograaf weet hoe zwaar een huwelijksdag is.

Ze komen voorbereid naar uw huwelijksdag. Ze kennen de klappen van de zweep en zijn voorzien. Een hele dag fotograferen is erg vermoeiend, zowel fysiek als mentaal. Afhankelijk van het huwelijk komen ze voorbereid met een second-shooter, assistenten, energierepen, pijnstillers, een paar Red-Bulls...

2. Professionele trouwfotografen zijn 100% enthousiast! Echt waar!

De kans is groot dat huwelijksfotografen huwelijksfotograaf zijn geworden omdat ze het gewoonweg geweldig vinden. Ofwel houden ze van huwelijken, ofwel van fotografie... ofwel van allebei. Voor mij persoonlijk, zijn het beide. Door deze job kom ik ontzettend mooie ervaringen tegen. Mooie, emotionele ervaringen. Bij elk huwelijk is er wel minstens 1 momentje waarbij ik een kropje in de keel heb.

Bruiden en bruidegommen brengen erg veel tijd met mij door op hun huwelijksdag. Ze vertellen me achteraf wel eens dat ik een erg aangenaam gezelschap ben.. dat hoor ik uiteraard wel graag :)

Verder houd ik me in de vrije tijd vaak bezig om mij te verdiepen in huwelijksfotografie. Online cursussen, abonnementen op fotografiemagazines, ik volg blogs van weddingplanners.. er wordt meer geschreven dan ik ooit kan lezen maar ik doe het wel zo veel mogelijk en met ontzettend veel enthousiasme.

1. Door professionele trouwfoto's ga je pas echt beseffen hoe mooi jullie huwelijk was!

Het is gewoonweg prachtig om eindelijk je foto's te ontvangen. Bruiden worden al snel emotioneel bij het herbekijken van hun dag. Ik spreek dan over huilen, meteen je ouders bellen en voor de rest van de dag hand in hand je kersverse echtgenoot verliefd in de ogen kijken.. dat soort blijdschap. Pro's zien dingen op je huwelijksdag waarvan jij zelf niet eens wist dat ze gebeurden. Ze laten je trouwdag opnieuw herbeleven en ook vanuit een ander perspectief.

Conclusie

Huur een professional om je huwelijksdag in beeld te brengen en laat uw vriend/tante/oom/nicht zich amuseren in plaats van zich te laten stressen over de foto's van je mooiste dag.

35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page