top of page
  • Foto van schrijverRadja

5 vragen die je beter niet stelt aan je huwelijksfotograaf


Op het internet vind je al snel lijstjes met vragen voor je huwelijksfotograaf. Ook in mijn blog. Maar er zijn uiteraard ook vragen die je beter gewoon niet stelt. Hoewel een trouwfotograaf zeker begrijpt dat je sommige dingen wil of hier en daar aan de prijs wil frutselen.. zal hij vast en zeker (stiekem) met zijn ogen rollen bij de volgende vragen.

1 - Mag ik alle foto's hebben, ook de mislukte?

Nee! Fotografen willen een perfect afgewerkt product aan jullie leveren. Dit betekent dat er dingen geschrapt moeten worden (zoals lichttests, halfopen ogen, kleurtesten, lelijke bekken, mislukte foto's.. ) Vertrouw de fotograaf nu maar dat hij echt enkel de niet-bruikbare foto's weggooit. Dat is trouwens ook een taak van de fotograaf, door al die foto's gaan en 'het afval' weggooien.

2 - Kan je dat even Photoshoppen?

Wij gebruiken Photoshop om hier en daar iets te corrigeren. Zelfs de beste (huwelijks)fotografen gebruiken Photoshop enkel om een foto een tikkeltje extra te geven.. niet om de compositie of de inhoud van een foto te veranderen. Elke huwelijksfotograaf heeft zijn eigen manier van werken en zijn eigen stijl van nabewerking. Hoewel je fotograaf wellicht kan Photoshoppen wat je wil, zal hij daar waarschijnlijk ook een extra prijs voor aanrekenen. Retoucheren kost tijd.. en time is money.

3 - Welk materiaal gebruik je?

Professioneel materiaal is belangrijk, ok. Maar het gaat in eerste instantie over hoe de fotograaf jullie verhaal vertelt. Hoe hij alles in beeld brengt, wat voor oog hij heeft. Dat is iets wat niet te koop is.. Als je de portfolio van een trouwfotograaf leuk vindt, is de kans groot dat zijn materiaal er niet toe doet. Focus je beter op de stijl en de persoonlijkheid van je fotograaf. Je zal tijdens je huwelijksdag heel veel tijd doorbrengen met je fotograaf.

“You don't make a photograph just with a camera. You bring to the act of photography all the pictures you have seen, the books you have read, the music you have heard, the people you have loved.” - Ansel Adams

4 - Krijgen we een korting als we de foto's zelf nabewerken?

Alle respect.. maar dat is een slecht idee. Je betaalt een fotograaf voor zijn visie. Waarom zou je een onafgewerkt product willen? Ik vermoed dat er ook geen enkele huwelijksfotograaf is, die zijn foto's zomaar door een ander gaat laten nabewerken. Elke foto dient nabewerkt te worden, dat doet een fotograaf het liefst zelf.

5 - Ik zag een leuke foto op Pinterest, kan je die ook voor ons maken?

Elke foto is anders, elke foto is uniek... Er zijn ontzettend veel aspecten die bij elkaar komen om een foto te maken. Lichtinval, kleuren, het weer, soort van lens, zelfs soort van camerasensor, nabewerking... Om een foto identiek na te bootsen is onbegonnen werk op een drukke dag als jullie huwelijk. Denk maar aan bijvoorbeeld een reclamefoto waar men al snel een hele dag aan bezig is om de juiste sfeer te creëren, elk detail moet juist zijn. Het doel van een huwelijksreportage is de sfeer van jullie dag vast te leggen, niet om een sfeer na te bootsen. Uiteraard kan je wel enkele foto's ter inspiratie naar de fotograaf sturen, maar pin je er vooral niet op vast. Huwelijksfoto's moeten spontaan genomen worden en zeker niet geforceerd.

29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page