top of page
  • Foto van schrijverRadja

Trouwfotografie Trends 2019


Huwelijksfotografie trends veranderen van jaar tot jaar. Als huwelijksfotograaf volg ik verschillende kanalen om deze trends op te volgen. Hier is wat ik opmerk voor 2019.

 

trouwfotograaf, spontaan, hairstyling, voorbereiding, huwelijk, bruid, bruidsmeisjes

Verschuiving naar een Journalistieke stijl

Hoe mooi een een geposeerde foto ook mag zijn, een heel album vol met geposeerde foto's zou ook maar saai zijn. Dezelfde glimlach, dezelfde uitdrukking op elke foto... Saai.. Daarom zijn de nieuwe trends op gebied van trouwfotografie gericht op een meer natuurlijke stijl van fotografie. Bruiden en bruidegommen willen de dag herinneren zoals hij echt was. Hoewel een gestileerde foto nog steeds mooi is, kan een spontane foto zoveel meer zeggen!


Nabewerking en Styling

Hoewel deze trend al iets langer aan de gang is, wordt er meer en meer nadruk gelegd op de afwerking en de styling van uw foto's. Digitale fotografie kan te.. tja, digitaal overkomen zonder een professionele post-productie. De week na een huwelijk spendeer ik dagelijks aan het bewerken van elke foto, één voor één. Ik gebruik vooral Lightroom (zeg maar het fotografen-broertje van Photoshop). Zo bewerk ik elke foto tot een klein kunstwerkje. Elke foto dient een verhaal te vertellen. Kleurcorrectie, bijsnijden, verkrommingen wegwerken, kleine retouches, lichtintensiteiten verbeteren.. dat doe ik allemaal net genoeg, zodat de foto niet bewerkt lijkt. Vergelijk het met koken, te veel zout helpt de soep om zeep, te weinig zout en de soep is maar plat. Dit is een trend die wellicht nog lang zal duren in de fotografie. Er zijn programma's die dit automatisch doen maar zo'n artificiële foto's wil je niet hebben.. geloof me.


Snellere oplevering van de Foto's

Eén van de nieuwste trouwfotografietrends is de snellere levering van de foto's. De tijd van toen je nog 2, 3 of zelfs 4 maanden (of langer!) moest wachten op je foto's is voorbij. Mijn klanten krijgen vaak de volgende dag al enkele preview foto's om op hun sociale media te kunnen plaatsen. De uiteindelijk levering tracht ik binnen de 2 weken te doen. De eerste week ben ik vooral bezig met het bewerken van elke foto. Eens alle foto's bewerkt zijn, laat ik het een paar dagen rusten. Dan ga ik nog een laatste keer door alle foto's om eventuele foutjes bij te werken.


Systeemcamera's

Veel fotografen gebruiken Canon of Nikon. Dat zijn goed camera's. Maar meer en meer fotografen zijn overgeschakeld naar Sony. Sony was de eerste fabrikant die systeemcamera's heeft ontwikkeld. Systeemcamera's hebben geen opklappende spiegel zoals een spiegelreflexcamera. Het licht van de lens valt rechtstreeks op de sensor, daardoor ziet de fotograaf ook meteen hoe de foto er uiteindelijk gaat uitzien, dat is soms anders bij de klassiekere camera's. Nog een voordeel is dat de camera kleiner is. Canon en Nikon zijn ondertussen ook begonnen met systeemcamera's te produceren maar Sony blijft de nummer 1. Nog een klein geheimpje... Sony levert de sensors (het belangrijkste deel van een camera) voor bijna alle andere grote merken.

Er worden minder Trouwalbums gemaakt

Veel bruiden geven meer om hun jurk dan om hun trouwboek. Dit vind ik persoonlijk jammer. Een foto komt pas echt tot zijn recht wanneer hij is ingekaderd (mét passe-partout!). Koppels delen tegenwoordig hun foto's gewoon via de sociale media. Toch vind ik het zelf leuker om door een boek te bladeren. Zo komt het hele verhaal mooier tot zijn recht.. het is ook gezelliger om samen met vrienden en familie door een boek te bladeren.


gastenboek, trouwfotograaf, huwelijk, trends 2019, trouwen, trouwalbum, trouwboek

Fun Fun Fun!

Hier is de ultieme tip voor een perfecte speciale dag: Hou het simpel en leuk! Trek je niets aan van stoffige protocollen en oeroude tradities. De kerk binnenkomen op de laatste nieuwe hit van Nicki Minaj, dat kan tegenwoordig.

In diezelfde lijn, Photoboots zijn meer en meer aanwezig tijdens huwelijksfeesten. Photoboots zijn voor fotografen vaak een perfecte gelegenheid om stiekem een spontane gekke foto van je gasten te maken.


Simplicity

Moe van rommelige trouwfoto's met al die rekwisieten? Dan zul je deze trend geweldig vinden. 2019 wordt terug een beetje rustiger. We gaan terug naar de basis. Geen onnozele snorretjes op een stokje meer. Nee, foto's worden terug tijdloos, eenvoudig, zuiver en sober. Volgens mij kan je ook niet fout gaan met eenvoud!


46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page